Fotografia e Gazeta Selam

Turqia sot edhe zyrtarisht doli me ilaçin kunder Covid – 19.

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë: Kemi prodhuar ilaçe lokale dhe kombëtare që do të përdoren kundër Covid-19

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë, Mustafa Varank, i cili së fundmi bëri disa deklarata, njoftoi se ilaçi i quajtur Favipiravir, i cili përdoret kundër koronavirusit, ka filluar të prodhohet me mjete shtëpiake. Favicov do të lëshohet pas procesit të licencës dhe do të përdoret në të gjithë Turqinë.

Agjenda numër një e botës që nga ditët e para të vitit 2020 është padyshim epidemia e koronavirusit . Për më tepër, fakti që një ilaç që nuk është zhvilluar ende si një zgjidhje absolute për sëmundjen COVID-19 të shkaktuar nga koronavirusi i bën gjërat edhe më të vështira.

Si në vendet e tjera, në përpjekjet për të gjetur një kurë kundër sëmundjes Covid-19 Turqia po vazhdon përpjekjet e saj.

Deklaratat e bëra në periudhat e mëparshme zbuluan se shkencëtarët në vendin tonë po zhvillonin një ilaç kundër me koronavirusin. Tani, një deklaratë shumë e rëndësishme erdhi nga Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë, Mustafa Varank. Ministri Varank sqaroi se ilaçi i quajtur Favicovir tani prodhohet me mjete shtëpiake dhe kombëtare.

Favicovir, i cili u sintetizua nga kompania Kimike Atabay dhe filloi të licencohet, do të jetë një ndihmë e rëndësishme në luftën kundër koronavirusit. Ministri Varank shprehet se për prodhimin r këtij ilaçi të rëndësishëm ai është edhe i lumtur, edhe krenar.

Në deklaratat e bëra nga Ministri Varank, thuhej se ilaçi i quajtur Favipiravir është përdorur në mënyrë aktive kundër COVID-19. Duke treguar se sinteza lokale e këtij ilaçi është gjithashtu shumë e rëndësishme, Varank tha se Ministri i Shëndetësisë Fahrettin Koca udhëzoi që ilaçi të licencohej menjëherë. Favicov pasi të ketë përfunduar procesi i licencimit të ilaçeve, që do të përdoret si në Turqi ashtu edhe jashtë saj do të eksportohet.

Kreu i projektit Favicovir, Anëtar i Fakultetit të Universitetit të Stambollit Medipol, Assoc. Dr. Mustafa Güzel deklaron se projekti filloi 5-6 javë më parë dhe se ai nuk mendonte se procesi do të përfundojë kaq shpejt. Duke deklaruar se ka 3-4 ilaçe që janë efektive kundër COVID-19 në të gjithë botën, Güzel thotë se Favicovir është një prej tyre dhe është efektiv në pacientët që fillojnë të kenë ethe

Fotografia e Gazeta Selam

Check Also

Shperthim i fuqishem ne Beirut – Live

Shperthim i fuqishem ne Beirut https://twitter.com/i/status/1290674572073644034 View this …