20 këshilla per te flejtur më mirë – Si ta rregullojme gjumin!

Këtu jane disa këshilla që janë studiuar se janë nga shkaktarët më të shpeshtë që na e çregullojnë gjumin apo na shkaktojnë pagjumësi.

1. Evito ngjyrën e kaltër para gjumit – Fikni Tv-në, kompjutërin dhe gjitha elementet që shkaktojnë shqetësimin “blue”.
2. Evitoni kotjet pas dite – Shpesh kur vin njerëzit pas dite nga puna, pushojnë duke bërë një gjumë të trazuar të cilët shpesh janë të lodhshëm dhe lodhës.
3. Ndaleni alarmin – Për aq kohë që keni vendosur të pushoni mos ua prish gjumin.
4. Vendosni jastik prapa shpinë – Kjo pë rata që vuajnë nga dhimbjet eshpinës dhe sëmundjet reumatike.
5. Shtrijeni kokën në jastik – Mos fleni duke parë parë TV apo në lop-top duke e shtrembëruar qafën.
6. Mbani pastër çarçafët dhe jastikët – Në veçanti për ata që vuajnë nga alergjia e pluhurit.
7. Bini bashke me bashkshorten – Madje gjumi është shumë më i shëndetshëm nëse e ngjallni natën duke lozur apo duke bërë diçka më shumë me bashkshorten.
8. Alarmin rregullojeni edhe ne fundjavë – Shpesh njerëzit në fundjavë nuk punojnë dhe si pasojë flejnë shumë më shumë se sa që duhet, gjë e cila nuk është e shëndetshme.
9. Mos pini kafe – Para gjumit mos pini asnjëherë kafe se ajo e çregullon gjumin dhe ju sjell pagjumësi.
10. Ushtrimet dhe fitness – ushtrimet e ekuilibruara sjellin gjumë të rehatshëm.
11. Hani darkë të lehtë – Ngrënia natën diçka të lehtë e vendos në vijë “sistemin digjestiv” i cili ju sjell një gjumë të lehtë. (as nuk mbetet i zbrazure as nuk ngarkohet)
12. Mos pini alkool – alkooli sjell dëme të rëndë, njëra nga ata është edhe insomnia – pagjumësinë kronike (kjo nga studimet e fundit përforcohet shumë)
13. Evitoni lëngjet 1-2 orë para gjumit – Pasi që shpesh shkaktojnë urinimin gjatë mbrëmjes dhe për njerëzit në moshë shkaktojnë inkontinencë urinare.
14. Ndalni dritat – drita është një armik i flejtjes së shëndoshë.
15. Ndalni zërat – Zërat pa dyshim janë armiku i gjumit, prandaj sigurojuni nga ata paa se të fleni.
16. Mos pini duhan – Duhani është pjesëmarës edhe në pagjumësinë – insomnia.
17. Mos mbani kafshë në shtëpi – ato shpesh nuk kanë orar gjumi dhe ankesat e tyre shëndrohen në ankth për ju.
18. Mundohuni të qetësoheni para gjumit – gjendja shpirtërore është ndikuese për një gjumë të rehatshëm
19. Evitoni qetësuesit dhe gjumësjellësit nga medikamentet – ata shkaktojnë varësi.
20. Shtesa ynë për një gjumë të shëndetshëm:
– Falni namaz para se të fleni
– Fleni pasi që të merni abdes
– Bini dhikrin e mbremjës (mos haroni ajetet 255 dhe 285-286 dhe suret Ihlar, felek dhe nas)

Check Also

Vaksina është vrasësi më i madh – Dr. Prafull Vijayakar, (i famshëm në botë)

Vaksina është vrasësi më i madh… Një fëmijë i shëndetshëm i lindur është i sëmurë me…