Rozmarina, “bima e kujtesës”

Antioksiduesit e acidit te rozmarines ne mase te madhe mund ta parandalojne apo ngadalesojne shfaqjen e semundjes se Alzhaimerit dhe, sipas eksperteve italiane, edhe mundet ta sheroje ate.

Deri tek ideja e hulumtimit shkencetaret erdhen duke u bazuar ne faktin se rozmarina ka nje tradite te gjate sherimi qe permireson kujtesen, arsye kjo pse ka dhe nofken “bima e kujteses”.

Disa nga kompozimet e rozmarines ne menyre te suksesshme absorbohen permes lekures, prandaj kjo bime edhe sugjerohet edhe permes aromaterapise. Po ashtu, mendohet se edhe perdorimi i shampose me baze rozmarinen ndikon pozitivisht ne ruajtjen e kujteses.

Nga semundja e Alzhaimerit vjen deri tek renia graduale e qelizave nervore ne levoren e trurit dhe me kete rast vjen deri te zvogelimi per 20% i mases se trurit. Pervecse rozmarina permireson kujtesen, rozmarina lehteson frymemarrjen, punen e veshkave dhe tretjen, si dhe pershpejton metabolizmin.

 

Check Also

Ju këshilloj ta përdorni këtë temjan indian, pasi ai ka ilaç kurues për shtatë sëmundje

Umm Kajs bint Mihsan r.a. tregon se e ka dëgjuar Pejgamberin a.s. të thotë: “Ju kësh…