fetusi beba

Gjatë shtatzënisë, nëse nëna vuan nga dëmtimet e organeve, foshnja në barkun e saj, dërgon disa qeliza staminale (ame) për të riparuar organin e dëmtuar.

?Mjekët kanë vërejtur se gratë të cilat kane përjuar pamjatueshmëri të zemrës gjatë shtatzënisë ose menjëherë pas lindjes kanë shkalle më të lartë të shërimit se çdo grup tjetër të pacientëve me pamjaftueshmeri të zemrës. Ky studim sugjeron se qelizat burimore të fetusit të njeriut mund të ndihmojë nënat tona, sikurse nënat minj, të shërohen nga dëmtimi i zemrës. Kjo gjithashtu mund të shpjegojë një observim tjetër klinik mjaf kurioz: ne zemrat e dy grave që kanë vuajtur nga pamjaftueshmëria e rëndë e zemres më vonë u gjet se përmbajë qeliza që rrjedhin nga qelizat e fetusit mashkull një vit pasi i kishin lindur ato.

?E njëjta gjë duket se eshte e vërtetë edhe për organet tjera. Kur shtatzënat kanë dëmtime në organet e tjera, duke përfshirë trurin, mushkërite dhe të mëlçinë, studimet e mëparshme kanë treguar, qelizat e fetusit gjithashtu shihen edhe atje.

?E ardhmja: Që kur qelizat burimore fetale mund të izolohen lehtësisht nga placenta, studiuesit theksojnë, se ata mund të sigurojne burime të shumta e qelizave staminale për trajtimin e dëmtimit të zemrës.

Përktheu dhe përshtati: Stafi i shoqates,, Etika”

Check Also

Vaksina është vrasësi më i madh – Dr. Prafull Vijayakar, (i famshëm në botë)

Vaksina është vrasësi më i madh… Një fëmijë i shëndetshëm i lindur është i sëmurë me…