” Nga barqet e tyre (te bleteve) del leng, ngjyra e te cilit eshte e ndryshme dhe ne te cilin ka sherim (ilaq) per njerez. Dhe ne kete ka arsye per ate popull qe mendon thelle. ”
(Nahl, 69)

Sipas hulumtimeve shkencore biokimike, qe jane bere ne 39 lloje te mjaltit, eshte vertetuar se mjalti permban glukoze, fruktoze, minerale te shumta, si: kalium, kalcium, litium, magnezium, argjend, nikel, silicium, fosfor, klor, zink, ari etj.; vitamina: B1, B2, B3, B6 dhe C, te cilat ndryshojne varesisht nga cilesia e nektarit dhe polenit. Ne mjalte jane zbuluar edhe materie azotike, enzima (invertaza, dietaza, oksidaza, feroksidaza) dhe disa hormone.
Siq eshte theksuar ne Kur’anin Fisnik, mjalti ka cilesi sheruese. Sot, ne vendet e zhvilluara, perdorimi dhe aplikimi i mjaltit dhe i nenprodukteve te tij eshte bere dege e re e hulumtimit shkencor.

Muhammedi alejhisSelam, ka thene: ” Perdorni dy ilaqe (sherbehuni me dy ilaqe), mjaltin dhe Kur’anin. ”
Ne kete hadith, Muhammedi alejhisSelam e ka lidhur mjekesine njerezore me mjekesine Hyjnore, ilaqet per trup dhe per shpirt, faktorin natyror me ate shpirteror.
Muhammedi alejhisSelam ekishte zakon te perdorte mjalte te tretur ne uje, qe e pinte ne lukth te thate. Eksperimentet e bera me mjalte kane treguar se mjalti i zbutur ne uje e dyfishon efektin e mbytjes se baktereve (efekti bakterocid).

Sipas akademik Filatov-it mjalti prmbane edhe stimulatore biogjene, te cilet e ngrisin vitalitetin e organizmit. Eshte vertetuar se 1 kg mjalte ka 3.150 kalori, kurse gjate dites njeriut i nevojiten mesatarisht 2.800-3.000 kalori.

Ibn Sina (Avicena) shkruan: ” Mjalti e freskon shpirtin, jep fuqi, ndihmon tretjen, lehteson nxjerrjen e kelbazes, shton oreksin, ruan freskine rinore, rigjeneron mendjen dhe intelektin. ”

Ne nje rast tjeter duke folur per cilesite e besimtarit te vertete, Muhammedi alejhisSelam ka thene: ” Besimtari duhet te jete si bleta: kur ushqehet- ushqehet paster, kur punon- punon bukur, kur bie mbi fijen e barit (ose ne lule) as nuk e thyen, as nuk e gervisht ate. ”
Duke udhezuar as’habet dhe ithtaret e tij, I Derguari i Zotit, alejhisSelam, beri krahasimin ndermjet bletes, ketij insekti te vogel qe punon me frymezimin hyjnor (instinkt), dhe besimtarit te sinqerte.

” Dhe thuaj: Falenderoj Allahun, e Ai do t’ua tregoje argumentet e veta dhe do t’i kuptoni ato atehere. ”
(Nahl, 93)

– Prim. dr. sci. med. Ali Iljazi

Check Also

MJALTI NUK PRISHET KURRË?

PSE MJALTI NUK PRISHET KURRË? “Zoti yt i dha instikt bletës: Ndërto shtëpi nëpër male (kod…