levoret2

Trupi prodhon këtë hormon gjatë natës, ndërsa niveli i prodhimit bie nëse në hapësirë ekziston buri i dritës, posaçërisht ato që prodhon kompjuteri dhe ndriçimet flurosente. Trupi, me kalimin e viteve, gjithnjë e më pak prodhon melatonin, çka është njëra prej arsyeve pse njerëzit e moshuar shpesh flenë më pak. Melatonina është në antioksidues i rëndësishëm, i cili mbron strukturën e ADN-së dhe pengon kancerin. Testet tregojnë se edhe pak burim i energjisë që bie në lëkurë, menjëherë pengon prodhimin e megatoninës. Për këtë arsye, fikni televizorët, dritën dhe kompjuterët kur shkoni në gjumë. Melatonina sugjerohet tek njerëzit që shpesh udhëtojnë mes zonave kohore, posaçërisht drejt jugut, kur humbet ritmi normal i ndërrimit të gjumit dhe të zgjuarit. Në këtë rast, merrni tre miligramë para gjumit. Sipas disa studimeve, melatonina përmirëson jetën seksuale, zgjat jetën dhe ul shtypjen e gjakut.

Share

Check Also

Interesat

Interesat Në procesin e jetës, njeriu zgjeron çdo ditë kontaktin me botën që e rrethon, de…