hixhame

Hadithe mbi hixhamen?

01. Ebu Hurejre e transmeton hadithin në të cilin i Dërguari i Allahut, s.a.v.s. ka thënë: “Ky (hixhami) është ilaç për çdo sëmundje” Tirmidhiu në Sunnen, nr. 2052; Ebu Davudi, 3860; Ibn Maxheh, 3483; Ahmedi, 3/119, me sened sahih. Të sakt e ka vlerësuar Hakimi me të cilin është pajtuar Dhehebiu

02. Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka urdhëruar praktikimin e lëshimit të gjakut (hixhame): “Nuk ka ilaç që mund të krahasohet me lëshimin e gjakut dhe hixhamen.” Hadithin e transmeton Buhariu.

 

03. Aliu r.a. ka treguar se meleku Xhibril a.s. ishte ai që e ka përcaktuar lëshimin e gjakut të Dërguarit të Allahut, s.a.v.s. në kupëzore me anë të prerjes sipërfaqësore të lëkurës. (Buhariu, 10/128, në hadithin të cilin e tregon Abdullah bin Buhajre )

04. Nga Ibn Abbasi, r.a., transmetohet që ka thënë: “Pejgamberi s.a.v.s., personit që ia bëri hixhamin i dha kompensim material, e sikur kjo të ishte e përbuzur nuk do t’ia jepte”. (Buhariu, Sahih -”el-Ixhara”, nr.2158; Muslimi, Sahih -”el-Musakat”, nr. 1202)

 

5. I Dërguari i All-llahut s.a.v.s ka thënë:”Është i bekuar ai rob i cili lëshon gjak me anë të prerjes së lëkurës (flebotomia). Kjo pastron gjakun, qetëson pezmatimet e brendshme dhe forcon të parit.”(Buhariu dhe Muslimi)

06. Ndërsa imam Ahmedi, El-Hakim i cili e saktëson dhe Ibn Merdeuejh transmetojnë nga Ibn Abbasi (Allahu qoftë i kënaqur prej tyre!) transmeton se Profeti sal-lAllahu alejhi ue sel-lem ka thënë: “Natën e Israsë nuk kalova pranë ndonjë prej banorëve të qiellit veçse më urdhëruan për të bërë hixhame.” Ndërsa në një transmetim “më thanë: urdhëro umetin tënd për hixhame.”

Tregohet se një beduin i është ankur Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve selem, për kokëdhimbje të madhe, e ku i është përgjigjur “Bën Hixhami!”.

Ibn Maxhe thotë se e ka dëgjuar Ibn Omerin duke thënë: “Është mire të kujdesesh për gjakun tënd, pra ma thirni njeriun që e bën këtë, as shumë të moshuar e as shumë të ri, sepse unë personalisht e kam dëgjuar Pejgamberin, sal-lall-llahu alejhi ve selem , duke thënë: “Lëshimi i gjakut kur barku është i zbrazët është ilaç më i mire.” Kjo është më e sigurtë dhe e urtë.

Sa i përket ditës kur është më e mirë të praktikohet hixhamja, Ebu Hurejre transmeton se Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve selem, ka thënë: “Kush bën hixhame ditën e shtatëmbëdhjetë, nëntëmbëdhjetë, ose njëzet e një të muajit, do të shërohet nga çdo sëmundje.” Këtë hadith e transmeton Davudi.

 

Do i permendim me lejen e Allahut disa semundje qe mund te sherohen permes hixhames kesaj mrekullie te madhe shkencore:

– Trashesia
– Semundja e elefantit (quhet ashtu se kemi bllokim te drenazhes se limfes e cila bashkvepron me gjakun dhe organi fillon te fryhet shume)
– Djersitja e grave
– Semundjet e barkut
– Kapslleku
– Zemra dhe lukthi
– Renie ne lukth, pertaci
– Dhimbje ne zorre – fryrje
– Alergjia nga ushqimi
– Reumatizmi
– Frymemarrja e renduar
– Stagnacioni
– Pagjumsia
– Barkqitja
– Barkqitja me te vjellur
– Shtangimi
– Semundja e sheqerit (Diabeti)
– Temthi (vreri)
– Ftohja si pasoje e hipotermise
– Te urinuarit pa dashje (pa vullnet, te pakontrolluar sidomos te femijet)
– Trekendshi i bajameve
– Zgjeba (ose zhuga siq njihet ne popull)
– Zorra e trash
– Plogeshtia
– Semundjet e melqise (e fibrotizuar, yndyrore, ndezje ne lukth, frika nga shkaktimi i kancerit ne gji etj)
– Qrregullimet e ciklit menstrual
– Veshka
– Tensioni i larte
– Dhimbjet e gjunjeve
– Dhimbjet ne kembe
– Boshti kurrizor
– Gjendjet psikike
– Sulmi ne tru
– Podagra (eshte nje semundje qe nga femijeria e lekures)
– Plage dhe te thatet e kercirave dhe kofsheve dhe krurjet me mjet
– Dobesimi i imunitetit
– Sinuset
– Dhimbje barku
– Lukthi dhe te thatit
– Hemoroidet
– Semundja e zemres
– Steriliteti
– Gjumi i tepert
– Kokedhembje
– Aktivizimi i ciklit menstrual
– Ngushtimi i eneve dhe arterioskleroza
– Dhimbjet e shpines
– Dhimbjet e shpatulles dhe qafes
– Dhimbjet e shpatulles
– Dobesi
– Ndihme per lenien e duhanit
– Dobesim i ndegjimit, ndezja e nervave te degjimit dhe pengesave ne vesh
– Tromboza
– Aktivizmi i ciklit menstrual
– Tensioni i ciklit te gjakut
– Qendra e memories
– Aktivizimi i qendres se memories
– Fistula (te thatit)
– Dhimbje ne shpine
– Fshikeza
– Mpirja e kembeve
– Mpirja e kraheve
– Fijezimi (penjezimi i venave)
– Paralize e tere trupit
– Kokedhembja per shkak te lukthit dhe kapsllekut
– Prostata dhe impotenca
– Kokedhembja per shkak te boshtit kurrizor dhe fshikezes dhe melqise
– Kokedhembje per shkak te ciklit menstrual
– Ftohje ne kembe
– Dhimbjet e kembes dhe shputes
– Tumor ne tru
– Forcim
– Semundjet e shputes
– Vrazhdesia e gjunjeve
– Pankreasi
– Shtangimi
– Memeci
– Semundjet e syrit
– Atrofi e qelizave te trurit (mungese e oksigjenit)
– Nderprerja e ciklit menstrual
– Ajtja e testiseve
– Tensioni i ulet
– Dhimbjet e mitres
– Nxjerrje pa ere, pa ngjyre dhe pa krurje
– Nxjerrje (sekretim) te kafta
– Ndezja e nervit te shtate dhe te peste te fytyres
– Per aktivizmin e vezoreve (apo formimit te spermatozoideve)
– Kokedhembje per shkak te dobesimit te te pamurit
– Kruarje e shpeshte dhe semundjet e mushkrive
– Kokedhembje per shkak te tensionit te larte
– Kokedhembje per shkak te sinuseve
– Kokedhembje per shkak te anemise
– Kekedhembje per shkak te zbritjes se te ftohtit

Check Also

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame !

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame ! Migrena mund të japë dhembje t…