lupus

Kjo është një sëmundje autoimmune . Pothuajse në çdo organ të trupit është i ndjeshem ndaj kësaj sëmundjeje. Ajo ndikon në nyjet artikulare(shkaqet arthritis) në 90% të të infektuarve me këtë sëmundje.

Simptomat:
dhimbje, ënjtje ose shtangesi
Ethe
Humbje ne peshe
Lodhje
Karakteristik esht prania e nje skuqje ne ftyr ne form fluture – (puçrra të kuqe në faqe)
Demtime ne lekure
Ndjeshmeri ndaj drites
Inflamacion I syrit / skuqje
Probleme vizive
Frymemarje te ngadalsuar
Kollë (ne raste të rënda me gjak)
Palpitatcone
Dhimbje barku
Psikozë
Depresioni
Enjtje e kembeve

DIAGNOZA
Testi anti-cells anti-body zakonisht pozitiv
Antifosfolipid- antitrupat mund të jen te pranishem. Këto mund te rrisin rrezikun per abort.

Faktor-risku
85%e femrave jan te predispozuara;
Raporti femra ndaj meshkuj është 3:1 edhe ate ne moshen e prepubertetit.
Në përgjithësi ndodh nga 15 deri në 50 vjeç .
Shumica gjenden zakonisht në zonat afrikane-amerikanë , aziatike, amerikane.
Ka predispozicion gjenetik! Faktorë te përbashkët gjenetike janë gjenet HLA-B8, DR2 dhe DR3.

Terapia
Nuk ka terapi specifike por terapi mbajtese:
Anti-inflamatore j.s.
Ipobrufen
Hydroxychloroquine (personi duhet të monitorohet per demtim te retines nga okulisti)
Kortikosteroide (p.sh., Prednisone) më shumë per raste të rënda.
Cyclophosphamide, Chlorambucil ose Azathioprine mund të konsiderohen për raste kur Prednisoni reziston.
Ne insificuenc renale-Dializë dhe transplant renal.

PROGNOZA
Ne moshen 5 vjeçare mbijetesa normale është 90% ose më të lartë, por sëmundja mund të ket përparim në shumë pacientë.
Pacientët mund të vdesin nga isificuenca renale(dështimi i veshkave),komplikim et e sistemit nervor qendror , infeksionet, dështim të zemrës ose dështimit të mushkërive.(insificu enc)

Simptoma(gjendje) te ngjashme kan edhe:
Artriti reumatoid
Sindromi i fituar nga imunodeficienca( SIDA)
Wegener granulomatosis
Sclerodermia
Polymyositis / dermatomyositis

Barnat-qe nxisini lupus:
Disa ilaçe mund të shkaktojnë një lupus-si sindrom.
Me te zakonshme janë medikamente:
Chlorpromazine, Hydralazine, Isoniazid, Methyldopa, Procainamide, Dilantin, dhe Kinidina.

Dr. Rexhep Etemi

Check Also

Terapia për ejakulim të hershëm (mos kenaqësi në mardhënie intime bashkshortore)

Terapia Pas sabahut njëqind herë të deklarohet: ”La ilahe il-lallahu vahdehu la sherike le…