dielli

Dielli ne enderr komentohet si mbret i madh. Cdo gje qe sheh se i ndodh diellit, ndryshim, mangesi apo eklips, ajo komentohet si ndodhi, brenge, apo semundje qe mund ti ndodhe mbretit. Nese sheh ne enederr se u kthye ne diell, ai do arrij te mare pushtet ne mase te shkelqimit qe ka pare, gjithmone nese eshte i denje per dicka te tille.
Kur sheh sikur ka sunduar diellin, ai do arrije pushtet aq sa e ka sunduar.
Nese e sundon nderkohe qe dielli eshte i erret dhe i zi kjo tregon se mbreti ka per ta kerkuar ne nje ceshtje te tille (problematike) dhe gjendja e tij do jete e ngjashme me ate te diellit.

[Ibn Kutejbe ne librin e tij Komentimi i endrrave, fq 237].
Perktheu Fatjon Isufi

Check Also

Që kur filluam ta praktikojmë këtë këshillë, hajri dhe nafaka na vinin nga të gjitha anët

Para tre vjetëve vizitova një shoqe shumë të dashur pasi që ajo ishte martuar. Jetonin bas…