Arsyeja kryesore e mangësisë së folatit është mungesa e ushqimeve të caktuara në dietë. Simptomat e mungesës së folatit zakonisht bien nën dy kategori: simptoma të përgjithshme të mungesës së folatit dhe simptomat që lidhen me anemi të mungesës së folatit. Ne kemi listuar simptomat kryesore për t’u kujdesur për më poshtë.

Simptoma të mungesës së folës

1) Plasaritje e gojës ose gjuha e fryrë. Kjo simptomë mund të ndodhë para se anemia të shfaqet. Gjuha mund të duket “e butë”, e kuqe ose e shndritshme, zakonisht rreth skajeve.

2) Ndjesi e zvogëluar e shijes. NetDoctor shpjegon se mund të keni probleme të provoni ushqimin tuaj, përveç plagëve të gojës.

3) Çështjet e gastrointestinale. Anemia shpesh sjell me vete probleme të zorrëve, por para se të vendosni mund të përjetoni dispepsi dhe diarre.

Simptoma të mungesës së folimentit të anemisë janë:

4) lodhje të vazhdueshme, dobësi dhe lëkurë të zbehtë.

5) Mungesa e frymëmarrjes ose marramendja.

6) Probleme me përqendrimin

7) Dhimbje trupore. Kur anemia është e rëndë mund të rezultojë në dhimbje në gjoks, dhimbje këmbësh dhe dhimbje koke.

Lajm i mirë është se mangësia e folatit mund të zgjidhet sa më shpejt që mund të vendoset, dhe mënyra më e lehtë është përmes dietës suaj.

Provoni të hani shumë perime të gjelbërta si brokoli, lakër brukseli dhe asparagus, si dhe fruta agrume dhe drithëra të fortifikuara të mëngjesit.

Nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë, duhet të konsideroni një shtesë të acidit folik.

Burimi: RemedyDaily
©gatuajshendetshem/a.c./

Check Also

Interesat

Interesat Në procesin e jetës, njeriu zgjeron çdo ditë kontaktin me botën që e rrethon, de…