Ja disa nga menyrat e thjeshta per te testuar mjaltin te cilat jane orientuese dhe jo fort te sakta
-Hedhja e mjaltit ne uje
Ne nje gote qelqi hedhim mjalte te lengshem nje luge kafe e leshojme mengadale,ai do te bjere gradualisht ne fund te enes pa u shperbere,tretja e tij eshte e veshtire dhe e ruan masen per nje fare kohe
Mjalti i fllasifikuar veprohet si me siper por vihet re se ai shperbehet dhe uji ngjyroset me shpejt ,ne fund te enes nuk arrin te zbrese i gjithe mjalti
-Prova e djegies
Kjo prove behet per te pare nese ka permbajte sheqeri ne mjalt (Saharoze)
Ne nje tigan te vendosur mbi zjarr hedhim nje luge mjalt real dhe nje luge me sheqer do te vini re se sheqeri karamelizohet ndersa mjalti jo
Neqofte se mjalti i proves do te karamelizohet do te thote se ka permbajtje sheqeri
-Prova e drites
Sheqernat e mjaltit e perthyejne rrezen e drites
Nje ene qelqi me mjalte real i vene perpara nje burimi drite te forte perthyen rrezet nga e djathta e kunderta ndodh me mjalterat e fallsifikuar e perthyejne ne te majte ose e difuzojne
-Prova e letres thithse
Po te hedhesh nje luge kafe mjalti real ne letrat thithese do te veme re se ai thithet shme pak dhe nuk te ngjit doren kur je duke e mbajtur letren thithese
Ndersa pe te hedhesh mjalt te fallsifikuar letrathithese do te thithe nga ky mjalt dhe dora qe mban letren do te laget pas njefare kohe
-Me laps kopjativ
Percaktimi ne se mjalti nuk eshte i pjekur duhet te jete jo me shume s 18 % lagshtia ne kete rast lapsi kopjativ i lagur ne mjalte nuk shkruan, kur mjalti ka lageshtire me shume se 20% lapsi kopjativ i lagur ne mjalte mund te shkruaje ne leter

Check Also

MJALTI NUK PRISHET KURRË?

PSE MJALTI NUK PRISHET KURRË? “Zoti yt i dha instikt bletës: Ndërto shtëpi nëpër male (kod…