hixhame e thate

Edhe hixhame e thatë perdoret per sherimin e shum semundjeve dhe bazohet ne rregullen te cilen secili njeri ne menyr spontane e aplikon kur ndjenë dhembje ne cilendo pjese te lekures, prandaj e masazhon ate vend, dhe madje dhembja ndalet. Shpjegimi i kesaj bazohet ne teorine shkencore te filiologut Pavlov qe quhet “teoria per refleksin e kushtezuar”. Ku permes nervave stimulimi arrin ne tru,truri e perqon ate stimulim varsishte nga burimi dhe lloji, respektivisht percakton llojin e stimulimit, qoft ai dhembje apo nxehtesi apo prekje. Por, nese njekohesisht nje numer i madh stimuluesish arrijne ne tru, ne ate rast truri nuk mund te bej dallim , dhe ndalon me ate funksion, dhe largohet ndjenja nga pjesa ku numri i stimulanteve eshte shtuar. Ne rastin e hixhames se thate ne pjesen ku punohet nje numer i madh stimulansesh krijohet nga skajet e nervave prandaj truri largon ndjenjen nga ajo pjese, dhe madje dhembja zhduket. Kjo eshte teoria e njejte ne te cilen bazohet edhe akupunktura ne ate qe egziston dallim se tek akupunktura stimulohet skaji i nje nervi, por numri I stimulanteve eshte me shum se njeqindenjezet ne second e kjo arrihet me dridhjen e gjilperes me dore apo gjilper lidhet me aparatin e rrymes qe prodhon rrym alternative me vibrim qe arrin njeqindenjezet vibrime ne nje second. Ateher truri ndalon ndjenjen ne pjesen nga vine stimulantet nga pjesa e brendeshme qe eshte ne kontakt me kete pjese te lekures, ne vendin e ngjitjes se nervave me SNQ (sistemin nervor qendror)

Pergatiti: inf.Qendresa Paqarizi
akupunktura

Check Also

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame !

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame ! Migrena mund të japë dhembje t…