Historia dhe origjina e hixhames:

Tradicionalisht, cupping therapy ose hixhama eshte praktikuar ne te gjitha kulturat ne nje forme ose ne nje tjeter.

Ne Britani praktika e hixhama terapise daton shume heret qe me themelimin e revistes mjeksore “the Lancet” qe iu dha ky emer pas aplikimit te hixhames ne kte vend.

Nje lancet do te thote nje pjese instrumentale e kirurgjise e cila perdoret per te cliruar sasine e tepert te gjakut te mbledhur gjat operacionit ose pas tij si p.sh prerjes se lehte te venave per te cliruar vendin nga grumbullimi I gjakut.

Emri arabik per cupping eshte Al-hixhamah qe do te thote rduktimin ne permasa p.sh kthimin e trupit ne gjendjen e tij natyrale.

Praktika e hixhames ka qene pjese e kultures se Lindjes se Mesme per mijera vite qe daton qe ne kohen e Hipokratit .

Ndersa ne Perendim starton si metode me ardhjen e cultures se Egjyptianeve te lashte kur ata sollen ne Evrope, librat shkencore medical te zhvillimit te tyre, si Ebers Papirus,te shkruar afersisht rreth vitit 1550 para krishtit.

Check Also

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame !

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame ! Migrena mund të japë dhembje t…