femija

Disa këshilla për mbjelljen e vetëbesimit tek fëmija juaj!

1- Lavdëroje fëmijën tënd para të tjerëve.
2- Mos e le ta kritikoj veten e tij.
3- Thuaj atij (të lutem) apo (faleminderit).
4- Trajtoje si fëmij dhe bëje ta jetoj fëmijërinë e tij.
5- Ndihmoje t’i merr vendimet si i pavarur.
6- Mësoja notin.
7- Bëje musafir nderi në ndonjë rast të vaçantë.
8- Pyete për mendimin e tij dhe merre (mendimin) e tij në disa çështje.
9- Beji një vend të posaçëm në dhomë për punët e tij, dhe shkruaj emrin e tij në të arriturat e tij.
10- Ndihmoje në zgjedhjen e shoqërise, sepse shumica e fëmjëve sot nuk dinë si ta zgjedhin shoqërinë.
11- Mësoja namazin dhe mbill tek ai parimet e besimit në Allahun.
12- Leje të ndihet se edhe ai ka rëndësi, pozitë dhe aftësi që ia ka dhuruar Allahu.
13- Mësoje si të shprehet dhe të paraqes idetë e tij tek të tjerët.
14- Mësoje si t’i lexoj të dhënat dhe t’i praktikojë ato.
15- Mesoje si të vendosë për veten e tij parime dhe obligime që më pas t’i pasoj dhe realizoj.
16- Mësoja gjërat elementare të ndihmës së shpejt.
17- Mondohu t’i përgjigjesh të gjitha pyetjeve të tij.
18- Realizoj premtimet e tua ndaj tij.
19- Lavdëroje punën dhe të arriturat e tij.
20- Veço (të paktën) një ditë duke i bërë surpriza që e gëzojnë.

Përshtati: Hoxhë Valdet Kamberi

Check Also

Mendimet e shëndosha çojnë në veprime të drejta dhe të shëndosha

Dijetari i madh Ibn Kajjim el- Xheuzijje, Allahu e mëshiroftë, në librin e tij El-Fawa’id,…