hixhame

Cupping therapy ose hixhami ndahet ne disa lloje; dy jan kategori i kryesore:
1-Hixhama e thate (dry cupping therapy)

2-Hixhama e laget (wet cupping therapy)

Hixhama e thate praktikohet me teper ne Azine e larget ndersa ajo e laget ne Lindjen e Mesme dhe Evropen Lindore.

Indikacionet per Hixhame ose ne cilat semundje perdoret ajo.

Tradicionalisht eshte perdorur sin je metode mjekimi efektive ne nje numer te gjere te semundjeve muskulo-skeletike ose sin je metode preventive semundjesh dhe mirembajtese te trupit ne kondita te shendosha .

Megjithate Hixhama perdoret per trajtimin e nje spektri shume te gjere te problemeve qe lidhen me crregullime te gjakut, heqjen e dhimbjeve, relaximin psiqik e fizik,e mental, venat varikoze si dhe trajtimin ne thellesi te semundjeve organore, trajtimin e sterilitetit .

Kundraindikacionet dhe rreziqet.

Hixhama eshte metode shume e bute per njerezit pasi nuk paraqet rreziqe apo efekte anesore me perjashtim te nje ndjenje te lehte marramendje qe zgjat pak minuta pas berjes se hixhames,qe eshte njesoj sic ndodh kur merret nga doktorri ne spital gjak per analiza,mund te ndjej edhe nje fare ngrohje te trupit pas clirimit te eneve te gjakut nga cop ate vogla kuagulash gjaku te ndejtur ne kapilar ,mund te ndodhe edhe njefare djeresitje e lehte por jo e dallueshme shume.Keto ndjesi tregojne per efektin e mire te hixhames dhe nuk ka vend per tu frikesuar.

Grate shtatezena ose edhe ato me menstruacione ,pacientet me kancer metastatic ose pacientet me fraktura kockore,apo shterngime muskulore mendohet te mos e bejne hixhamen.
Edhe pacientet me tromboza te venave te thelle nuk duhet ta bejne hixhamen(e provuar nga Chirali 1999)

Duhet te kemi parasysh qe hixhamen jo cdo njeri mund ta praktikoje ,jane njerez qe e njohin mire historine profetike te hixhames dhe njohje shkollore te edukimit mjekesor per hixhama ne shkollat e mjekesise profetike ,jo cdo ordiner mund ta ushtroje dhe njerezit duhet te njihen qarte me nivelin e atij qe ushtron hixhamin

Check Also

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame !

Migrena apo kokëdhembja migrenoze dhe trajtimi me Hixhame ! Migrena mund të japë dhembje t…